Hoe vaak ik wel niet tegen mij partner zeg: “Let op waar je op klikt!” Het is gewoon niet meer bij te houden.
Ik krijg ongeveer drie keer zoveel berichten, verzoeken, of misleidende mailtjes binnen! Ik stuur bijvoorbeeld (als ik een Facebookberichtje krijg met: “Ben jij dit op deze video?”) Altijd standaard de volgende tekst: Je bent waarschijnlijk gehackt! Verander even je wachtwoord en log uit op Facebook. Log daarna in met je nieuwe wachtwoord en klaar..! 

Meestal neemt men je dit niet in dank af, waarschijnlijk omdat men zich schaamt omdat er net iets te gemakkelijk op een berichtje of link geklik is. Je hoeft er niets mee te doen, het is gewoon goedbedoeld advies, maar bij problemen: MIJ NIET BELLEN!
Ik ben dan misschien een mierenneuker wat betreft deze ‘goedbedoelde’ berichtjes, maar om het in goed begrijpelijk Nederlands te zeggen: “Better safe than sorry..”

Je hoort wel eens van fraude en oplichting op Marktplaats.nl, dit komt meer voor dan je denkt. Soms zijn ze makkelijk te doorzien, maar een andere keer is het wat moeilijker en lijkt het verdomd echt. Zo ook een van de laatste pogingen om mij een poot uit te draaien.

Ik had nog wat ouwe troep die uitgezocht moest worden, en kwam nog wat dingen tegen die ik ooit bewaard had maar waar ik eigenlijk niets meer mee ging doen. In dit geval ging het om een hobbydingetje wat ik op marktplaats had gezet.
Na een paar dagen kreeg een reactie via Whatsapp. Iets waarbij bij mij direct alle allarmbellen gaan rinkelen, maar waarbij ik graag omwille van het spel aan meespeel …

Ik wist (bijna) direct dat het om oplichting ging omdat:
1 – Ik via Whatsapp werd benaderd.
2 – Er gesproken werd over ‘het product’
3 – Er gesproken werd over ‘camera advertentie’ ( Ik had geen camera te koop, maar een accesoire)

Ik besloot daarom om de koper uit te nodigen om mij te bellen, maar helaas, je raad het al….nee dus. Alarmbel nr 4

Ik hoopte dat de ‘koper’ nog een poging deed, zodat ik nog even het spel mee kon spelen. Ik besloot om een gedetailleerde beschrijving van mijn artikel te sturen om daarmee het vertrouwen te winnen… (Maar ik had al een vermoeden wat de volgende stap van de ‘koper’ zou zijn.)

 

Na het volgende berichtje van de ‘koper’ kwamen er nog meer alarmbellen, zo maar een paar op een rijtje:
5 – Direct akkoord met de prijs ?
6 – De ‘koper’ zegt:  “Ik heb eigenlijk niet zulke goede ervaringen met opsturen maar vanwege covid 19 mogen mijn vriend en ik bla bla bla..”    Een echt zielig verhaal dus…
7 – De verpakking zit erbij toch ?
Verpakking? je koopt tweedehands op Marktplaats.nl! Ik besloot het spel nog verder mee te spelen, waarop de ‘koper’ het even ging overleggen met haar vriend.

En toen kwam het berichtje waar ik op zat te wachten…

“Ik stuur u een Marktplaats-keuring” Dat klinkt goed, maar in dit geval alarmbel nr 8

Na dit bericht wist ik dat er een ‘foute’ link aan zat te komen. Waarom zul je zeggen, nou omdat al deze communicatie en verificatie gewoon op de website van Marktplaats.nl plaats kan vinden. En dat weten deze foute jongens (en meisjes) ook, en maken er dankbaar misbruik van.

Het onderstaande berichtje wat de ‘koper’ toen stuurde is iets wat je zelf relatief zelf simpel kan maken. De eerste link in het onderstaande bericht leidt je gewoon naar Marktplaats.nl, maar de tweede link leidt je (buiten Marktplaats.nl) om naar een betalingsite waar je ‘even’ aan  moet geven wat je bank is.
Vervolgens vraagt de ‘koper’ om je IBAN zodat hij ter verificatie een paar eurocent kan storten, en daar ga je de mist in!
Vanaf hier kunnen er diverse scenario’s zijn waardoor de kwaadwilligen toegang kunnen krijgen tot je bankrekening met jouw geld!
Geef dus nooit zomaar je IBAN, en onthoudt: Bij twijfel niet inhalen!!

Als laatste stuurde ik nog een aardig voorstel waar ik (als ik iets zou kopen via Marktplaats.nl) graag gebruik van zou maken. Al was het alleen maar om de verzendkosten te besparen. Maar je snapt wel dat de ‘koper’ na mijn voorstel niet meer reageerde…
Ook heb ik het telefoonnumer van de koper gebeld, maar: “Dit telefoonnummer is momenteel niet bereikbaar…

 

Zoeken op het telefoonnummer levert ook genoeg info op:

Marktplaats-scam. Reageert op MP-advertentie via whatsapp. Doet zich voor als Covid-besmet persoon die bovendien aan de nierdialyse is. Zielig verhaal via Whatsapp over geschonden vertrouwen en meerdere meegemaakte marktplaatsoplichtingen. Vandaar verzoek tot “marktplaatsonderzoek” Bij bellen wordt niet opgenomen. 

Marktplaats-scam. Doet zich voor als iemand die iets wil kopen. Maar dan moet ik als verkoper me eerst verifiëren. Daarna word ik doorgestuurd naar verzoekplaats.nl. Dit is een neppe website waar je een betaling moet doen.
Trap er niet in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *